4:53 am - Saturday December 20, 2014

Pelbagai Saiz Gambar Untuk Desktop Wallpaper

Ingin beriklan di sini? Emel: admin[at]jomkongsi.info

dr.cmd - firdahus.com
Kali ni juga sekali lagi saya nak kongsi teknik asas dalam perkomputeran.. Walaupun tak ada kaitan sangat dengan buat duit internet atau perniagaan internet, tapi selagi ilmu tu boleh dikongsi apa salahnya kan?.. Sebelum ni saya ada post EASY defragmenter dan nampaknya sambutan menggalakkan.. Ramai jugak yang download, so saya harap EASY defragmenter tu berguna untuk korang yer? Kepada sesiapa yang belum download tu cepat2 la download sebab nanti rapidshare delete pulak file tu..

Cetusan kali nie sebenarnya disebabkan saya tetiba je teringat kat member saya sorang tuh.. Dulu la, dah lama pun masa awal2 saya kenal komputer.. Member saya sorang tuh ada tanya saya macam mana nak buat gambar wallpaper kat desktop jadi kecik2 maca kat bawah ni.. Sebelum tu dia ada buat tapi secara kebetulan tak tahu macam mana boleh dapat.. Pastu dia nak tukar gambar tu dengan gambar awek dia pulak tu yang sibuk2 tanya saya.. So, saya cakap la tak tahu sebab memang tak tahu kan? Jujur je la kalau memang dah tak tahu.. Rupanya bila dah banyak sikit ilmu komputer ni, kita akan sendirinya tahu.. So, kena rajin explore la kan?

wallpaperwallpaperwallpaperwallpaperwallpaperwallpaperwallpaperwallpaperwallpaperwallpaperwallpaperwallpaperwallpaperwallpaperwallpaperwallpaper

Okay, sebenarnya skrin desktop wallpaper tu bergantung pada saiz gambar yang digunakan.. Kalau saiz kecik maka kecik la jadinya.. dalam kes member saya tu, kalau dia nak gambar awek dia tersusun kecik2 macam kat atas tu dia kena la edit saiz gambar awek dia tu dulu baru apply kepada desktop wallpaper.. faham tak? Okay macam nie, cuba click kanan kat gambar tu dan tengok saiz pixel macam kat bawah :

right-clickdr.cmd - firdahus.com

Okay, sekarang dah faham macam mana saiz imej boleh mempengaruhi display pada desktop wallpaper.. Sekarang ni, kena setting pulak.. Ikut langkah dibawah ni untuk setting wallpaper..


1. Klik kanan pada desktop [ruang kosong]
2. Pilih properties..
3. pilih tab desktop
4. Kemudian click butang untuk pilih gambar yang dikehendaki
5. Buat pilihan pada position dimana paparan macam mana yang dimahukan
6.
7. Selesai..




author (dr.cmd)

Entri lain yg mungkin berguna untuk korang:

  1. Cara Mudah PrintScreen Guna Keyboard Shortcut
Filed in: Tips Blogging, Tips Komputer

13 Responses to “Pelbagai Saiz Gambar Untuk Desktop Wallpaper”

  1. 25 November, 2008 at 10:24 pm #

    Mmmm..bagus jgk..kasi tahu benda nie…

    alif’s last blog post..Fruit juices may lead to diabetes

  2. 25 November, 2008 at 10:34 pm #

    bagus . aku biasa tukar tukar wallpaper desktop tapi tak tau plak fungsi summary tu.

  3. 25 November, 2008 at 10:42 pm #

    kalau nak koleksi wallpaper yang best, buka:

    http://allbestwallpapers.blogspot.com
    http://type-car.blogspot.com
    http://easywallpaper.blogspot.com

  4. 25 November, 2008 at 10:49 pm #

    wahlau, iklan nampak? :D
    sini pun ada: http://free-best-wallpapers.blogspot.com/ ^_^
    banyak wallpaper2 best!

  5. 26 November, 2008 at 6:16 am #

    Aku pon tengok wallpaper kat sane…
    bagus wallpaper kat sane…
    x rugi tengok..

    AliF’s last blog post..Fruit juices may lead to diabetes

  6. 28 November, 2008 at 2:50 am #

    Hoho, main kempen2 blog wallpaper yer? Aku ada satu best.. tengok la sendiri..

    http://CARs-evo.blogspot.com

  7. 28 November, 2008 at 6:46 pm #

    wakakaka….best2..bnyak kreta cantik2..
    aku pon nak kempen jgklah..
    mai tgk blog aku…tapi x dea kreta cantiklah
    mamat nie ade…jom tgk sape dia..

    AliF’s last blog post..Jom Buat Duit dengan Program Pay Per Lead

  8. 28 November, 2008 at 11:36 pm #

    wah…bagusnya..nak join jugak..hehehe

    Khaleeda’s last blog post..Fruit juices may lead to diabetes

  9. fifie_fierah
    21 July, 2009 at 3:41 pm #

    hai blh join skali kah ???

  10. 13 August, 2009 at 11:46 am #

    ye la aku pun nak join juga

  11. 13 October, 2009 at 4:36 pm #

    tutorial yg bgus…trimas…

  12. 25 January, 2010 at 5:49 pm #

    tutorialnya bagus nih sangat bemanfaat dan tambah ilmu saya…salam kenal…^_^

    Terima kasih atas infonya, silakan berkunjung ke sini yaaa…^_^

  13. krytech
    18 January, 2011 at 9:32 pm #

    hello..kawan macam na nak download wallpaper..x tau le.

Leave a Reply


8 + = 17

CommentLuv badge